Le kdo si ne želi biti zadovoljen, čim bolj srečen?
Sredstvo se ponuja kar samo – ČILI!
Oboževalci trdimo, da jedi s čilijem povzročajo "lebdeče" občutke, kar je razlog, da so jedi in omake, katerih poglavitna sestavina je čili, na Zahodu postale temelj prave gastronomske subkulture.
Pekoča paprika, feferon, čili ali pravilneje čile je grmičasta tropska trajnica, ki sodi k paprikam, vendar je nekoliko višja in cveti v grozdičih.
Pekoče paprike so v Evropo iz Južne in Srednje Amerike prinesli Španci. Ime feferon naj bi izhajalo iz poimenovanja Krištofa Kolumba, ki je pekočino paprik primerjal s poprom (chile pepper). Pekočih paprik, ki so najrazličnejših velikosti in oblik, je okoli 4000 vrst. Pekoče paprike so kulinarično razširjene po vsem svetu, zlasti pa v vročih krajih, med drugimi tudi zaradi njihovega dezinfekcijskega učinka, saj je tam zaradi vročine kakovost sestavin v hrani velikokrat vprašljiva.
Pekoč občutek povzroča alkaloid kapsaicin, ki je slabo topen v vodi, bolj pa v maščobah in alkoholu.
Prav kapsaicin je kriv, da ognjene jedi "zapeljejo" možgane, da se ti odzovejo tako kot na problem, ki ga spremlja bolečina. Bolečine seveda ni, sledi pa naval endorfinov, tako imenovanih hormonov sreče, ki veljajo za naravno sredstvo proti bolečinam. Posledice tega so povečan srčni utrip, razširitev žil, potenje … Prav ti odzivi telesa imajo številne zdravilne učinke.
Ker so stopnje pekočine zelo različne in jih je težko opisati, je Wilbur Scoville leta 1912 določil mero za pekočost. Imenuje se po njem - Scovill. Označuje razmerje pekoče paprike in količine vode, ki je potrebna, da v njej raztopljene pekočine posamezne vrste pekoče paprike ne zaznamo več. Paprike lahko imajo od 0 Scovillov pa tja do 2.000.000 Scovillov. Za primerjavo: omaka tabasko ima stopnjo približno 2500 Scovillov. Čisti alkaloid kapsaicin pa ima stopnjo pekočine 16 milijonov Scovillov. Lahko ga kupite preko spleta, a morate ob naročilu podpisati izjavo, da se zavedate nevarnosti.
Najbolj pekoči del paprike so semena in svetli del, na katerem semena rastejo. Pri čiščenju pekočih paprik je zelo priporočljiva uporaba rokavic. Daljši stik s pekočimi paprikami lahko na koži povzroči celo opekline. Nikakor se ne smemo dotikati oči in drugih sluznic ali otrok. Če smo se ušteli in smo bili pri uživanju pekočih paprik preveč pogumni, voda ne bo pomagala. Ker je kapsaicin topljiv v maščobah, v vodi pa ne, pomaga le mastna hrana (mleko, jogurt, siri). To si velja zapomniti!
Kar je ingver za medicino Daljnega vzhoda, je ostra paprika (Capsicum Annum) za tradicionalno zahodno medicino. Že severnoameriški Indijanci so uporabljali papriko za krepitev delovanja srca in krvnega obtoka. Čili je zaradi svojih toničnih in dezinfekcijskih lastnosti delal čudeže.
Danes se z ostro papriko ukvarjajo tudi kardiologi, saj so odkrili, da zmore topiti trombuse v žilah. Čile ali čili se ponaša tudi z dražljivimi lastnostmi. Če se odpravljate na dolgo pot z avtomobilom, si pripravite steklenico sadnega soka s čilijem; ko vas bo zgrabila utrujenost, vam bo v veliko pomoč.
Dobrodelne lastnosti ostre paprike so znane že od vekomaj. Ostra paprika pomaga proti vnetjem, pospešuje prebavo, poživlja, blagodejno vpliva na revmatizem, koristna je tudi v boju proti holesterolu, saj vsebuje lecitin … Pikantni sadež ima kar petkrat več vitamina C kot pomaranče in limone, poleg tega vsebuje pomembne vitamine A, B2, E (za lepoto in mladost), K (proti krvavitvam) in PP (krepi krvne žile). Ostra paprika torej pospešuje delovanje metabolizma, varuje pred bolezenskimi klicami, poživlja krvni obtok, krepi stene kapilar in pospešuje rast las. Toda to niso vse vrline te zaveznice zdravja; ostra paprika namreč tudi preprečuje debelost, ker odstranjuje maščobe iz organizma, poleg tega varuje pred rakom. Ker je iz iste družine kot tobak, nam pomaga pri odvajanju od kajenja.
Če redno uživate čili, boste krepili želodec, preprečevali bolečine v glavi, ki so posledica slabe prebave, ter se borili proti hemoroidom in plinom v prebavilih. Če želite ublažiti trganje v ledjih, revmatične bolečine ali protin, pripravite čaj: v skodelico vrele vode dodajte žličko ostre paprike in pustite stati 25 minut. Nato s tem čajem namočite čisto krpo, položite jo na boleče mesto in pustite delovati, dokler bolečina ne mine.
Ker ostra paprika blagodejno deluje na prebavo in krvni obtok, pomaga tudi do razburljivega erotičnega srečanja.
Pravijo, da je uživanje čilija varno, učinek pa ne zaostaja za učinkom »dvigovalcev razpoloženja«, ki so povsod po svetu zakonsko prepovedani.
Pecelj
Del sadeža, lista, s katerim je ta pritrjen na rastlino.
Krona
Calyx ali krona je strukturna osnova cveta, ki kasneje nosi zadež.
Semena
Vsebujejo zelo malo vode in so bogata z lecitinom.
Placenta
Preko nje poteka presnovna izmenjava med sadežem in semeni. Lahko je različnih barv: bela, rumena ali rdečkasta.
Kapsaicinske žleze
Proizvajajo kapsaicin, nahajajo pa se med placento in plodom.
Endocarp
Notranji del sadeža, in sicer tisti, ki obdaja posteljico in semena.
Mesocarp
Je vmesni člen med plodom in exocarpom. To je meso sadeža, ki ima običajno največjo vsebnost vode in zagotavlja strukturno podporo.
Exocarp
Je zunanja zaščitna plast sadja imenovana lupina.
Apex
Je konec sadeža. Glede na vrsto čilija je različno zaokrožen.