Za 4 osebe:
Bučo operemo in jo prerežemo na pol z velikim ostrim nožem. Z žlico izdolbemo bučna semena (semena lahko popečemo na olju, posolimo in jih pozobamo ob drinku). Vsako polovico buče po dolgem prerežemo še na štiri dele, da dobimo približno 8 kosov buče v obliki čolničkov.
Vsa zelišča in začimbe s soljo in poprom stolčemo v možnarju. Če nimamo možnarja, sestavine vsujemo v plastično vrečko in jih previdno (da ne predremo vrečke) stolčemo z navadnim kladivom ali čim podobnim. Prašek stresemo v skledo in primešamo sesekljan česen in olje. Vse kose buče dodobra in temeljito natremo s pripravljeno mešanico.
Zložimo jih v pekač z lupino navzdol in jih v pečici, segreti na 200 stopinj, pečemo 30 minut oziroma do mehkega. Pikantna omakica se bo vkuhala v bučo in nastala bo seksi svetleča karamelasta struktura.
Tako bučo uporabljamo pri različnih jedeh; s kruhom, v rižotah, s testeninami, kot prilogo k mesu.
Poskusite! Je »ko šus« pikantno, pa še poceni in dostopno. V receptu lahko uporabite katero koli jedilno jesensko bučo.