Ko sva s prijateljico na kavi debatirala o prednovoletnem dogajanju in ponovoletnih zaobljubah, ki so ponavadi nerealne ter posledica slabe vesti zaradi povečane telesne teže in premalo gibanja, se mi je utrnil recept »juhica za dušico". Ta nam bo izboljšala počutje, prinesla pozitivne misli in nas spravila v dobro voljo. To bi pa morali biti tudi cilji vsakega posameznika v tem letu - uživajmo življenje!
Vedno me je zanimalo mešanje kuhinj iz različnih koncev sveta. Temu se menda reče „fusion“. V moj fusion sem združil vzhodnjaško in slovensko kuhinjo. Fino pri „župah“ je, da se jih lahko res napokamo. Naredite en velik taler juhe, ki je polna zelenjave, nudelnov, mesa … Uf, kako pogreje in povzdigne! Ni lepšega, kot gledati otroke kako cuzajo nudelne in popackajo vso mizo.
Tu je recept juhice, ki je osvežilna, prečiščevalna in, bi si upal trditi, celo zdravilna. Predvsem pa pogreje dušo. Evo, tako gre to:
Sestavine (za 4 osebe)
4 x piščančje prsi
1l piščančje osnove
1 žlica na tanko narezanega ingverja
Narezan strok česna
400 g listnate zelenjave (špinača, blitva, listi brokolija …)
svež petršilj
500 g riževih rezancev
4 žličke sojine omake
1 limona
sol, poper
svež čili ali ščepec suhega
Priprava
Piščančje prsi solimo in jih fliknemo na razpaljeno ponev ter skozi prepečemo. Ko so gotove, jih damo na desko in pustimo počivati. Zavremo osnovo in vanjo fliknemo ingver in česen. Pustimo, da brbota na majhnem ogenjčku. Medtem lahko zelenjavo skuhamo nad dišečo juhico (v pokritem cedilu), če pa ne, pa jo flocnemo kar v juhico, malo pokuhamo in hitro ven z njo (naj ostane še malo na zob).
Testenine skuhamo v slanem kropu, odcedimo in jih porazdelimo v štiri globoke krožnike. Dodamo zelenjavo, pečene piščančje prsi, ki smo jih razrezali na centimeter debele trakce, potresemo čili in peteršilj, dodamo sojino omako in zaokrožimo z brizgom limone.
Bodite ustvarjalni in tekočino postrezite ločeno od čvrstih sestavin. Kadečo juhico enostavno za mizo iz kakšnega čajnika prelijte v skodelice. Uf … prav vidi se, kako juhca posrka dišave. Mi smo čez dodali še Gorki chili omakico Golden lady, ki je s svežim okusom povzdignila našo pregreto dušico do višav.
Dober tek!