Za 4 osebe:
Pečeno bučo razdelimo na polovico. Eni polovici odstranimo lupino in meso grobo sesekljamo Drugi polovici pustimo lupino in jo narežemo na cca 1 centimeter velike koščke.
Jušno osnovo segrejemo in jo držimo na toplem na mini ogenjčku. V ponvi za rižotko na rahlem ognju segrejemo olje, dodamo zeleno, čebulo, timijan in sol. Rahlo prepražimo. Pozor, čebula ne sme porjaveti. Dodamo še česen, in ko zadiši, dodamo še riž. Zdaj gre zares, ponve ne puščajte izpred oči. Ves čas mešamo, da se riž prepraži (ne sme se obarvati). Po 2 minutah bo vsrkal vso aromo in začel cvrčati. Dodamo vino in še mešamo. Alkohol bo izhlapel, riž pa bo zaplaval v opojnem objemu vina.
Ko se vino vkuha v riž, dodamo bučo brez lupine in začnemo po zajemalkah dodajati jušno osnovo. Ogenj imamo nastavljen tako, da brbota srednje močno. Riž vseskozi mešamo, masiramo in vsakokrat, ko posrka jušno osnovo, dodamo novo zajemalko. Po 10 minutah kuhanja dodamo gambere in kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Poskusimo. Riž naj bo mehek in še vedno konsistenten. Preverimo, če je dovolj soli.
Odstavimo, dodamo bučo z lupino, maslo, parmezan inmaskarpone. Narahlo premešamo in jo pokrito pustimo počivati 2 minuti.
Rižota mora biti vlažno žmohtna. Po potrebi jo še pogrejemo in postrežemo.
Juhu! Aja, pa da ne pozabim, zraven se zelo poda pikantna omakica »Golden lady« oziroma tudi kakšna druga, če vam je všeč. CARSKO!