Gorki chili
Dobrodošli! Lahko se prijavite ali ustvarite račun.
Vaša košarica je prazna! 0,00€ 0,00€
Slovenščina
  • English
  • Italian
  • Slovenščina
Košarica Seznam želja (0) Na blagajno Moj račun
Meni Gorki chili
  • Pekoče omake
  • Pekoče dobrote
  • Rokovi recepti
    • Pikantna pečena buča
    • Rižota s pikantno bučo in gamberi
    • Pikantne piščančje rulade na zeleni postelji
    • Divjačinski golaž s temnim pivom in kruhovo štruco
    • Pirina pikantna solata po francosko
    • Pita Gorki
    • Fuži in kokošji žgvacet
    • Čičerikini ocvrtki s peteršiljevim chutneyem
    • Pikantna bučkina roladica z divjo brusnico
    • Juhica za dušico
  • O nas
  • O čiliju
  • Video
  • Mednarodno
Domov > Rižota s pikantno bučo in gamberi

Rižota s pikantno bučo in gamberi

Za 4 osebe:

  • pikantna pečena buča
  • ¾ l jušne osnove (lahko iz kocke)
  • 1 srednje velika sesekljana rjava čebula
  • 3 zelo na drobno sesekljana stebla zelene (olesenela zunanja stebla zavržemo)
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • 300 g riža za rižote
  • 1dcl suhega belega vina
  • 50 g masla
  • Sveže nariban parmezan
  • 2 žlici svežega timijana ali 1 žlička posušenega
  • 2 veliki žlici maskarponeja (lahko nadomestimo s pasirano skuto, ki ji dodamo malo sladke smetane)
  • 200 g svežih ali zamrznjenih gamberov

Pečeno bučo razdelimo na polovico. Eni polovici odstranimo lupino in meso grobo sesekljamo Drugi polovici pustimo lupino in jo narežemo na cca 1 centimeter velike koščke.

Jušno osnovo segrejemo in jo držimo na toplem na mini ogenjčku. V ponvi za rižotko na rahlem ognju segrejemo olje, dodamo zeleno, čebulo, timijan in sol. Rahlo prepražimo. Pozor, čebula ne sme porjaveti. Dodamo še česen, in ko zadiši, dodamo še riž. Zdaj gre zares, ponve ne puščajte izpred oči. Ves čas mešamo, da se riž prepraži (ne sme se obarvati). Po 2 minutah bo vsrkal vso aromo in začel cvrčati. Dodamo vino in še mešamo. Alkohol bo izhlapel, riž pa bo zaplaval v opojnem objemu vina.

Ko se vino vkuha v riž, dodamo bučo brez lupine in začnemo po zajemalkah dodajati jušno osnovo. Ogenj imamo nastavljen tako, da brbota srednje močno. Riž vseskozi mešamo, masiramo in vsakokrat, ko posrka jušno osnovo, dodamo novo zajemalko. Po 10 minutah kuhanja dodamo gambere in kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Poskusimo. Riž naj bo mehek in še vedno konsistenten. Preverimo, če je dovolj soli.

Odstavimo, dodamo bučo z lupino, maslo, parmezan inmaskarpone. Narahlo premešamo in jo pokrito pustimo počivati 2 minuti.

Rižota mora biti vlažno žmohtna. Po potrebi jo še pogrejemo in postrežemo.

Juhu! Aja, pa da ne pozabim, zraven se zelo poda pikantna omakica »Golden lady« oziroma tudi kakšna druga, če vam je všeč. CARSKO!

 

Nadaljuj

Informacije

  • Informacije o dostavi
  • Varovanje osebnih podatkov
  • Splošni pogoji poslovanja
  • O piškotkih

Skrb za stranke

  • Kontakt
  • Vračila
  • Zemljevid strani

Dodatki

  • Blagovne znamke
  • Darilni boni
  • Akcijska ponudba

Račun

  • Račun
  • Zgodovina naročil
  • Seznam želja
  • e-novice
  • +386 31 672 911
    +386 51 632 789
  • Pošljite
    nam sporočilo

   

Gorki chili © 2022