Gorki chili
Dobrodošli! Lahko se prijavite ali ustvarite račun.
Vaša košarica je prazna! 0,00€ 0,00€
Slovenščina
  • English
  • Italian
  • Slovenščina
Košarica Seznam želja (0) Na blagajno Moj račun
Meni Gorki chili
  • Pekoče omake
  • Pekoče dobrote
  • Rokovi recepti
    • Pikantna pečena buča
    • Rižota s pikantno bučo in gamberi
    • Pikantne piščančje rulade na zeleni postelji
    • Divjačinski golaž s temnim pivom in kruhovo štruco
    • Pirina pikantna solata po francosko
    • Pita Gorki
    • Fuži in kokošji žgvacet
    • Čičerikini ocvrtki s peteršiljevim chutneyem
    • Pikantna bučkina roladica z divjo brusnico
    • Juhica za dušico
  • O nas
  • O čiliju
  • Video
  • Mednarodno
Domov > Divjačinski golaž s temnim pivom in kruhovo štruco

Divjačinski golaž s temnim pivom in kruhovo štruco

Že ko mi je moj dober prijatelj Igor iz Koroške priskrbel divjačino, sem predel kot maček, saj sem imel v glavi idejo in recept, kako narediti poseben divjačinski golaž.

Skrivnost dobrih golažev je res samo v dobrih sestavinah in času kuhanja. Najlepše pa je to, da jih lahko z malo truda in nekaj variacijami spremenimo v pravo unikatno poslastico. Tule je moj »top of the top«:

Za 12 oseb

  • 2,5 kg  divjačine  (srna, divji prašič …)
  • 2,5 kg rjave čebule
  • 20 dag svinjske masti
  • Srednje velika glava česna
  • 20 dag slanine
  • peteršiljeva korenina
  • 2 korenčka
  • 1 čili ali žlička suhega
  • 4 žlice dimljene mlete paprike
  • 4 žlice navadne mlete paprike
  • 15 brinovih jagod
  • 8 lovorjevih listov
  • vejica rožmarina
  • 3 žlice posušenega majarona
  • sol, poper
  • 0,5 l Modre frankinje
  • 0,5 l piva GUINESS

Kruhova štruca v pečici za 4 osebe

  • ½ kg starega belega kruha
  • Srednje velika rjava čebula
  • 3 žlice olja
  • 3 dcl mleka
  • 1 jajce
  • noževa konica naribanega muškata
  • ½ pesti svežega peteršilja
  • sol, poper

Čebulo za golaž olupimo in nasekljamo (ni treba preveč na drobno, ker se itak razkuha). V čim večjem loncu razpustimo mast in dodamo čebulo. POZOR! Tu sedaj morate imeti čas in potrpljenje! Čebulo rahlo posolite in jo pokrito cmarite na majhnem ogenjčku dve uri oziroma kakor dolgo je potrebno, da razpade v kremasto, belo, dišečo brozgo. Vmes premešajte in dodajte maščobo, če je potrebno. Malo pred koncem dušenja čebule dodate na kocke narezano slanino. V pisker ruknemo na večje kocke narezano meso in ga prepražimo toliko, da spremeni barvo. Zdaj pa brezkompromisno začnite dodajati česen, papriko in vse ostale začimbe (brinove jagode strite z plosko stranjo noža, da lepše spustijo aromico) in zelenjavo. Peteršilj in korenček naribajte na grobo z ribežnikom. Meso na tej stopnji pražite približno 10 minut, da se lepo razvijejo arome. Boste videli, dol padeš, kako začne dišati. Dolijte vodo ali jušno osnovo in sicer toliko, da dodobra prekrije meso. Od tu naprej je stvar na easy … Golažek naj počasi brbota od 2 do 3 ure (odvisno od starosti srne). Med tem časom vmes dodajte vino in temno pivo. Nič bat, nič šparat. Aja, sprašujete se, zakaj Modra frankinja in Guiness in ne recimo refošk ali cviček in Union. Refošk se mi zdi premočan in pretežek za golaž, cviček prekisel, modra frankinja je ko šus in ravno nekje vmes. Guiness pa nam zaokroži polni kremni okus golaža, DA DOL PADEŠ.

Golaž poskušajte sproti, dodajajte in naredite še kaj po svojem okusu.

Med pripravo golaža imamo več kot dovolj časa, da pripravimo še KRUHOVO ŠTRUCO V PEČICI.

Evo tako. Pečico razpalite na 200 stopinj. Čebulo nasekljate in jo na olju prepražite do karamelasto rjave barve. Čebula bo postala sladkasta in karamelasta. Star kruh narežemo na kocke, mu dodamo stepeno jajce, prepraženo čebulo, muškat, peteršilj, sol, poper in mleko. Vse premešamo v pocasto zmes (če se vam zdi presuho dodajte še mleko). Na namaščenem pekaču iz zmesi oblikujte štruco in šus v pečico. Pecite približno pol ure oziroma tako dolgo, da dobi lepo skorjico po vrhu.

Evo, to je to. Golaž kuhan, kruh pečen, gosti za mizo … hop na krožnike … malo dekoracije s kakšnim peteršiljem in mljask.

Aja, da ne pozabim … V dobri »golaž družbi« naj bo obvezno pod mizo ohlajena gajba piva in na mizi GORKI CHILI omakica. Mi smo poskusili z omakico ALL STARS. Aj, kako zaokroži okus! Prava simfonija v ustih.

DOBER TEK!

Nadaljuj

Informacije

  • Informacije o dostavi
  • Varovanje osebnih podatkov
  • Splošni pogoji poslovanja
  • O piškotkih

Skrb za stranke

  • Kontakt
  • Vračila
  • Zemljevid strani

Dodatki

  • Blagovne znamke
  • Darilni boni
  • Akcijska ponudba

Račun

  • Račun
  • Zgodovina naročil
  • Seznam želja
  • e-novice
  • +386 31 672 911
    +386 51 632 789
  • Pošljite
    nam sporočilo

   

Gorki chili © 2022