Spajdašite se s solatami in čisto boste padli noter. Solate ponujajte kot samostojno jed in naredite različen mix listja in zelišč. Bomba solata sta lahko že dve sestavini in res ne rabiš ne vem kaj, da dobiš tisti znani odziv: »Ti mater, to je pa fajn. Kako se pa to naredi?«
Ideja za mojo pirino solato je nastala, ker moja draga ni ravno ljubiteljica krompirja v solatah in konec koncev sem tudi želel narediti polnovredno različico francoske solate, ki je z dodatkom jogurta postala »light« izvedba. No seveda brez pikantnosti pa tako ali tako ne gre. V napad!
Za 4-6 oseb
Piro, ki jo dobite že v vsaki štacuni, skuhajte v zadostni količini slane vode (cca. 25min). Pira mora biti pri pokušanju še vedno »na zob«. Odcedite, ohladite in jo vrzite v večjo skledo. Korenček narežite na kockice v velikosti graha in ga prav tako skuhajte v slani vodi, vajo s kuhanjem ponovite z grahom. POZOR! NE PREKUHAJTE KORENČKA IN GRAHA! To pomeni, da je več kot dovolj, da ju pri štartu ruknete v mrzlo vodo in ko voda zavre …, minutka …, cedilo …, splakni pod mrzlo vodo. Bolje, da je malo bolj hrustljava kot pa razkuhana brozga in da niti ne pametujem o zgubljenih hranilnih snoveh, vitaminih … Kumarice prav tako narežite na kockice in vso pisano zelenjavo narahlo premešajte v skupni skledi.
Zdaj naredimo omako AIOLI*, ki je provansalska močna majoneza. Pri aioli sam uporabljam dve različni olji: navadno in oljčno. Če olji zmešamo, dobimo majonezo, ki ni premočna in pregrenka. Ne se je bat narediti, saj je ko šus in z malo truda veliko boljša, okusnejša in bolj sveža kot trgovinsko kupljena majoneza.
*AIOLI
Potrebujemo:
Česen in sol stolčemo v možnarju (če nimate možnarja, česen na drobno seseklajte in bo ravno tako ok). Gorčico in rumenjak stepemo z metlico (lahko z mixerjem ali pa na roko) in začnemo kapljico po kapljico dodajati navadno olje (če olje dodajamo prehitro se majoneza ne bo dvignila). Ko smo dodali približno pol olja in zmes že zgleda kot majoneza, lahko začnemo dodajati olje v enakomernem tankem curku (tudi oljčno). Ko dodamo vso olje, mora majoneza že biti kremasta, gosta, rumenkasta. Dodamo sesekljan česen, limono, oskusimo, dosolimo, če je potrebno. No, a je težko? Če je, lahko še vedno kupite kozarček vaše priljubljene majoneze in ji dodate česen, pa bo tudi kar v redu.
Tako, zdaj imamo vse. Vso zelenjavo s piro in čilijem premešamo z omako AIOLI, ki smo ji dodali kozarček čvrstega jogurta. Poskusimo, dokisamo, švrknemo še malo popra, mogoče malo soli, počez lahko naribate tudi trdo kuhano jajčko, okrasite in bajna solata je pripravljena.
Težko? Ma ja. Še en majhen nasvet. Mi smo solato jedli k pečenemu hrustljavemu odojku, ki ga je pripravil »stric« na bližnjem hribu po receptu dežele, kjer je pitje »rakije« del folklore. Vi jo lahko jeste samostojno ali pa k mesu na žaru. Igrajte se, dodajte kakšno drugo žitarico … Mogoče jo lahko naredite še bolj osvežilno in dodate več jogurta, pest peteršilja, pest mete in še en velik stisk limone. No ja, dovolj. Naj še omenim, da smo si kljub pikantnosti solatke zraven privoščili še brizg zelo osvežujoče pikantne omakice FRESH. NJAM!
Dober tek.