Iščete pravo idejo za zdrav, okusen in očem prijazen obrok? Ta recept je primeren tudi za kuharje začetnike, saj je preprost, priprava pa hitra in nezahtevna. Slane pite so simpatična rešitev tako za malo preprostejše kosilo kot za okusno malico. In najbolje od vsega je, da puščajo prosto pot domišljiji. Sestavine zanje lahko izbirate po lastnem okusu oziroma, kot bi na koroškem dejali: »Spucite hladilnik!« Nič bat kombinirat raznorazne stvari. Seveda, zakon je, če se le da, da uporabljate svežo sezonsko zelenjavo. Če jo boste kombinirali z mesom, pa naj bo kakovostno, od zaupanja vrednega mesarja. Moja zimska izvedba slane pite vsebuje piščančje meso, por, brstični ohrovt in za piko na i pekoče posušene paradižnike. Pa zakurimo in gasa!
Za 4 – 6 oseb potrebujete:
Krhko testo
Testo najlaže naredimo na roke. Penasto zmešamo maslo, sol in jajce, nakar v to zmes zamešamo moko in sodo. Ko bo zmes dobila kašasto konsistenco, dolijemo vodo ali hladno mleko. Na brzino pregnetemo in oblikujemo v kepo testa. Vsa stvar je v tem, da iz sestavin naredimo testo s čim manj gibanja, ker s tem ohranimo rahlo in krhko testo. Če ga boste preveč gnetli, bo elastično, to pa povzroči, da se v pečici skrči in postane čigum. Testo zavijte v alufolijo in ga dajte počivat v hladilnik za eno uro. Testo malo razvaljajte in z njim obložite model. S prsti ga fajn pritisnemo ob robove. Testo, ki štrli čez rob, lahko odtrgamo, ali pa tudi kar pustimo (kakor je vam všeč). Testo preluknjamo po vsej površini z vilicami in ga približno 15 minut pečemo v pečici pri 180 stopinjah. Testo se mora speči in mogoče malo porjaveti. Evo, od tu naprej je stvar sila preprosta, testo lahko obložite s tistim, kar pač imate. Lahko je sladek nadev, slan, zelenjavni, mesni, mešani … Naj vam dela domišljija. Mi smo pripravili naslednji nadev:
Nadev
Polivka
Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Piščančje prsi narežemo na manjše kose, por na kolobarje, paradižnik na trakce in česen sesekljamo. Brstični ohrovt vržemo za pet minut v krop (še prej na dno vsakega ohrovtka zarežemo križec, da se enakomerno skuha). Vse skupaj fliknemo v ponev in na oljčnem olju malo popražimo. Nadev nato enakomerno porazdelimo čez pečeno pito, posolimo, popopramo. Sestavine za polivko fliknemo skupaj, razžvrkljamo in z njo prelijemo pito. Čez švrknemo par koščkov masla in lop v pečico. Pečemo na 200 stopinjah približno 30 minut oziroma tako dolgo, a se povrhu naredi lepa skorjica.
Ko je pita pečena, jo lahko malo dekoriramo s peteršiljem in z brizgom najboljšega oljčnega za povrh. Frende posadimo za mizo, odpremo kakšno dobro vino in seveda kanec ali dva GORKI omakice. Mi smo poskusili Soy boy.
Presenečeni boste, kako preprosto je. Če niste prepričani, ne pozabite, da je to kmečki, ne pa slowfoodarski obrok.
Dober tek!